Plättar

webb-2-plattar

webb-1-plattar

Plättar, som när man var liten! Fast helt utan mjölk och gluten! Och dem smakar såå bra… och dem är nyttiga! Toppa med hemmagjord drottningsylt gjord på hallon, blåbär och kokossocker. Fiberhusk fungerar som ersättare för vetemjöl. Tack vare det höga fiberinnehållet binder fiberhusk ihop degen. Det är smaklöst och ett perfekt alternativ för att dra ner på snabba kolhydrater. Ett mycket bra alternativ alltså! Det kanske känns främmande med plättar gjorda på fiberhusk? Våga pröva, plättarna blir riktigt goda och du har inget att förlora. Inspiration från Hälsoliv-Expressens huskplättar på instagram som får fem stjärnor av mig. 😀

Ingredients

Plättar

  • 1 dl havremjölk
  • 1 1/2 msk fiberhusk
  • 2 ägg
  • En nypa salt
  • En klick honung (valfritt)
  • Kokosolja till stekning

Drottningsylt

  • 100 g frysta hallon
  • 100 g frysta blåbär
  • 1 msk kallt vatten
  • 1/2 dl kokossocker

Directions

Drottningssylt

  1. Väg upp frysta hallon och blåbär på en våg. Häll dem i en stekpanna och tillsätt kokossocker och vatten.
  2. Låt sylten koka upp samtidigt som du mosar bären. Sjuda sedan på svagare värme och rör runt ibland. När sylten blivit tjock är den klar.
  3. För att få den att bli sval fortare kan du ställa kastrullen i kallt vatten i diskon. Se till att vatten inte kommer in i kastrullen. Var medveten om att den här sylten absolut inte är lika söt som den du köper färdig i affären! MEN, lika god för det!

Plättar

  1. Blanda havremjölk, fiberhusk och ägg i en skål och låt vila i 10 minuter tills att fiberhusken svält upp och smeten blivit tjockare. Tillsätt en nypa salt och honung om du vill ha plättarna lite sötare.
  2. Lägg en klick kokosolja i en stekpanna och vänta tills den blir varm. Häll tre klickar smet i stekpannan, stora som plättar. Vänd när de ser klara ut och när det går att få in stekspaden under plätten. Känn ingen press, första rundan blir sällan bra! Nu är det bara att upprepa processen tills all smet är stekt.
  3. Häll en klick sylt i plätten, toppa med två hallon, vik ihop med fingrarna och ät med händerna! De blir godast så 😉
 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*