Spenatpaj med fetaost och soltorkade tomater

spenatpaj

spenatpaj-1
Den här pajen har definitivt blivit lite av en favorit här hemma. Jag gjorde den senast till min brors examen och den tog slut nästan direkt. Det är ett bra alternativ till en buffé/plockmat vid ett lite större evenemang, antingen till lax eller som den är. Pajen går att frysa in utan problem och är perfekt att ha som matlåda. Vad jag gillar nästan mest med den här favoriten är att pajskalet är glutenfritt och ändå sådär frasigt som man vill ha det. Dessutom blir det extra gott med sesamfrön i. Du kan använda receptet på pajskal till nästan vilken matpaj som helst.

Ingredients


Pajskal

  • 3 dl havremjöl 
  • 1/2 dl skalade sesamfrön
  • 1 msk psylliumhusk (fiberhusk)
  • 1 tsk havssalt
  • 40 g kokosolja
  • 1 ägg

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 300 g fryst bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • 8 soltorkade tomater
  • ca 50 g fetaost
  • 1 dl riven ost
  • 1 tsk Salt
  • peppar

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1/2 tsk Salt
  • 1/2 tsk Peppar

Directions

  1. Blanda alla ingredienser till pajskalet i en skål. När du fått en formbar pajdeg trycker du ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Se till att täcka kanterna hela vägen upp och undvik för mycket deg i hörnen på formen. Du vill få en så jämn botten som möjligt.

  2. Stick några hål i pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 min på 175 grader.

  3. Finhacka gul lök och stek i olja tills löken blir mjuk. Pressa i vitlök och häll ner spenaten i stekpannan och vänta tills det blir varmt. Skär soltorkade tomater och häll ner i spenaten.

  4. Blanda alla ingredienserna till äggstanningen. Skär upp fetaosten i små tärningar och riv eventuellt 1 dl ost. Vill du ha en mjölkfri paj struntar du bara i osten.

  5. Fyll pajskalet med spenatfyllningen och fetaosten. Häll äggstanningen över pajen och fördela den rivna osten jämt på toppen. Grädda i 175 grader i ca 25 min.

spenatpaj-1-webb

spenatpaj-2-webb

spenatpaj-3-webb

spenatpaj-4-webb

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*