Linsbiffar med tomatsås

Steg-1-rätt

Ett bra alternativ för dig som vill äta billigt, gott och väldigt bra. Linser är rikt på protein (ca 24 g per 100 g), fibrer och mycket vitaminer och mineraler vilket är precis vad kroppen gillar och gör att vi håller oss mätta länge. Med en gyllenbrun stekyta blir linserna inte kladdiga och skiljer sig därför mycket från linsgryta och linssoppa i konsistensen. Vi gjorde en god tomatsås till linsbiffarna som gjorde att allt blev ännu godare. Jag rekommenderar även det här receptet till alla köttälskare. Receptet på linsbiffar kommer från Douglas och det räcker till 4 portioner.


Ingredients

Linsbiff

  • 4 dl linser
  • 8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljong
  • 2 dl havremjöl
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • peppar
  • kokosolja till stekning

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 500 g krossade tomater
  • 1/2 dl vatten
  • 1 vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
  • 2 msk basilika
  • 1 msk oregano
  • 10 g (1 msk) honung eller annan sötning

Directions

  1. Koka upp linser, vatten och grönsaksbuljong i en kastrull. Sänk värmen och låt linserna sjuda i ungefär 10 – 15 minuter tills allt vatten kokat in och linserna svält upp. Rör runt ibland så att det inte bränner i botten. Låt linserna svalna när de är färdiga.

  2. Under tiden som linserna sjuder börjar vi med tomatsåsen. Finhacka och stek den gula löken i olja. Tillsätt krossade tomater, vatten, kryddor och en klick honung. Pressa även ner en stor vitlök. Låt tomatsåsen sjuda i ca 30 min och rör runt ibland.

  3. När linserna har svalnat tillsätt havremjöl, ägg samt kryddor och blanda. Linssmeten är kletig och därför svår att forma. Ett tips är att forma smeten direkt i stekpannan till en rund och platt form med hjälp av två  stekspadar.  Se till att steka i rikligt med kokosolja eller annan olja/smör. När du stekt färdigt alla linsbiffar borde tomatsåsen vara färdig och dags att servera. Gör en god sallad med avokado och toppa med olivolja, så får du även i dig bra fetter till linsbiffarna. Hoppas det smakar!

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*