Saftiga morotsmuffins

glutenfri-morotskaka-1

glutenfri-morotskaka-2

De här saftiga och kryddiga morotsmuffinsen med fluffig vaniljtopping och hackade valnötter blev så bra! Jag tycker dem smakar som en riktigt god morotskaka trots att de är glutenfria och utan vitt socker! Jag valde att göra en vaniljtopping på kokosgrädde för att undvika mjölk, vill man att de ska smaka mer som vanlig morotskaka kan man toppa med glasyr istället (finns massor av recept på internet). De är sötade med dadlar, vilket ger en superbra naturlig sötma i det här receptet. Hoppas du tycker dem är lika goda som jag!

Ingredients

Morotsmuffins ca 12st 

  • 8 färska och mjuka dadlar (ca 200g)
  • 4 ägg
  • 3 rivna morötter (ca 250g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mandelmjöl (ca 90g)
  • 1/2 dl kokosmjöl (ca 30g)
  • 3 msk kokosolja
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1/4 tsk kryddnejlika
  • En nypa salt
  • Några hackade valnötter till topping
  • 12 bakformar eller en muffinsplåt

 

Fluffig vaniljtopping

  • 250 ml kyld kokosgrädde
  • 2 msk kokosolja
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk honung eller lönnsirap

Directions

Morotsmuffins

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kärna ur dadlarna. Mixa dadlar och ägg i en matberedare eller stavmixer till en klumpfrismet.
  3. Skala och finriv morötterna. Blanda ihop med äggsmeten. Tilsätt övriga ingredienser.
  4. Fyll bakformar eller muffinsplåten med smeten. Muffinsen jäser en aning men inte allt för mycket, så fyll formarna upp til kanten för fin form.
  5. Grädda i ca 20 min och låt dem därefter svalna helt på galler.

Fluffig vaniljtopping

  1. Kyl kokosgrädden tills den tjocknar. Häll av kokosvattnet  (ett tips är att spara och använda i en smoothie) och använd den vita tjocks kokosgrädden. Vispa upp kokosgrädden en aning. Smält kokosolja och häll i lite i taget i kokosgrädden.
  2. Tillsätt vaniljpulver och flytande honung eller lönnsirap.
  3. Toppa morotsmuffinsen med vaniljfluffet. Jag föredrar att använda en sked framför en sprits för att slippa allt kladd.
  4. Hacka några valnötter och strö över vaniljtoppingen. Nu är det bara att servera!
  5. Tips är att förvara i kylskåp. Vaniljtoppingen stelnar en aning i kylen vilket är väldigt gott!
 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*