Fluffig chokladkaka

Stag-2.-rätt-jpg

Steg-1rätt-jpg

Steg-3-rätt-

Fluffiga brownies, eller spröd chokladkaka som pappa kallade dem. Helt ärligt tänkte jag göra kladdiga brownies men glömde titta till ugnen. Resultatet blev de här godingarna! De liknar chokladmuffins, fluffiga men ändå saftiga med mycket chokladsmak. Väldigt goda som dom är men jag tror lite vispad grädde med äkta vaniljpulver i skulle passa perfekt till. För mjölkfria alternativ kan du ha havregrädde eller kokosgrädde till och använd en mjölkfri choklad i receptet och kokosolja istället för smör. Hoppas du gillar receptet! Receptet räcker till ca 9 bitar.

Ingredients

  • 80g mörk choklad
  • 50 g smör eller kokosolja
  • 1/2 dl kokossocker eller vitt socker
  • 2 ägg
  • 2 tsk riktigt vaniljpulver
  • 2 msk kakao
  • 1/2 dl kokosmjöl

Directions

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram en form (jag använde en 15 cm fyrkantig form) och täck med bakplåtspapper.
  3. Smält smör och choklad tillsammans över vattenbad eller i mikron. Om du värmer i mikron rekommenderar jag att ha lägre watt och värma i ca 30 sekunder i taget. När chokladen och smöret smält vispa i socker till en klumpfri smet.
  4. Ta fram en bunke och vispa ägg, vaniljsocker, kakao med elvisp eller vanlig visp. Tillsätt kokosmjöl.
  5. Häll ner den smälta chokladen i äggsmeten.
  6. Grädda i ugnen ca 20 min för en fluffig nästan muffinsliknande chokladkaka. Vill du ha kakan mer kladdig låter du den vara inne en kortare stund. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Skär kakan i nio bitar. Förvara i kyl om det blir över. Jag tycker den är godast dagen efter 😀

 

2 Comments

  1. Hej!
    En fråga, använder du kokosolja eller smör när du bakar? Jg upplever att det blir väldig olika, och att det inte går att ersätta margarin rakt av med kokosolja.. Har gjort det några gånger innan, men då har det blivit alldeles för mycket kokosolja.. Vad använder du?

     
    • Hej! Tack för din kommentar!
      I vissa recept tycker jag att det går att ”ersätta” smör med kokosolja, t.ex. i det här receptet. Jag skulle då använda samma mängd kokosolja eftersom att det stelnar på samma sätt som smör när det kyls ner. Men i andra recept tycker jag inte att det blir samma resultat om man byter ut smör mot kokosolja, t.ex. i receptet på smulpaj med blåbär. Där har jag därför bara skrivit smör. Jag föredrar att undvika mjölkprodukter och försöker använda kokosolja och andra alternativ så långt det går. Hoppas du fick svar på din fråga.

      Hälsningar
      Sabina

       

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*