Somrig rabarber och jordgubbstårta

jordgubbar-webb

jordgubbstarta-webb

tarta-webb

Den här goda, fluffiga och somriga varianten på prinsesstårta bakade jag till mamma på morsdag. Det är en prinsesstårta med tre fyllningar. En hemmagjord jordgubb – och rabarbersylt, en egengjord vaniljkräm och till sist en fluffig vaniljgrädde. Allt detta med en glutenfri tårtbotten baserad på ett väldigt bra och enkelt recept som jag använder väldigt ofta och har även sett många andra bloggare använda sig av receptet. Det går ut på att man har lika stora delar ägg, potatismjöl och socker. Tårtan blev väldigt uppskattad av mamma och den fick högsta betyg av familjen. Inspiration kommer från Ica recept.

Ingredients

Tårtbotten till 20 cm form

  • 3 ägg
  • 1 msk bakpulver
  • Potatismjöl
  • Socker
  • Vaniljsocker

Vaniljkräm

  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 3 msk socker
  • 2 äggulor
  • 1 msk majsstärkelse

Rabarbersylt

  • 250g rabarber
  • 250g jordgubbar
  • 1/2 dl socker

Garnering

  • 4 dl grädde
  • 200g vit marsipan eller färdiggjord marsipanlock
  • Jordgubbar till topping
  • Röd hushållsfärg

Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i ett av glasen. Häll upp lika mycket socker som ägg i det andra glaset. Jag brukar föredra att ha mindre socker ca 2/3 delar av äggvolymen. I det tredje glaset häller du upp ca 2/3 potatismjöl av äggvolymen och en msk bakpulver. Vispa ägg och socker i en bunke tills det blir vitt och poröst. Sikta potatismjölet och bakpulvret för att undvika klumpar i äggsmeten och vänd ner i äggsmeten. Ta fram en 20 cm form med löstagbar och hög kant. Häll smeten i formen och grädda i ugnen ca 25 – 30 min. Låt svalna och skär sedan upp tårtbotten i tre lika stora delar. Tårtbotten går bra att göra en till två dagar innan du ska servera tårtan.

Vaniljkräm
Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Sjud under vispning på svag värme tills det blir en tjock vaniljkräm. Låt krämen svalna helt. Jag brukar göra vaniljkrämen nån dag innan servering och förvara i kylskåpet.

Jordgbb – och rabarbersylt
Skala och skär rabarber i 2 cm stora bitar. Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg rabarber, jordgubbar och socker i en kastrull. Koka utan lock i ca 10-15 minuter tills sylten tjocknar. Mosa jordgubbar eller andra klumpar med en slev och rör om. Låt sedan svalna. Tips är att även göra sylten någon dag innan ihopmontering av tårtan och förvara i kylen.

Konstruera tårtan
Börja med att vispa upp grädde. Den är klar när du kan vända bunken upp och ned. Blanda ca hälften av grädden med hälften av vaniljkrämen och ställ in i kylskåpet. Lägg en av tårtbottnarna på en skärbräda eller liknande och bred ut hälften av vaniljkrämen. (Jag brukar ta den översta delen på tårtbotten och lägga upp och ned för att använda som nedersta delen på tårtan). Placera sedan en till tårtbotten över vaniljkrämen. Bred sedan ut sylten som lager två. Var noga med att inte bre sylten hela vägen ut till kanterna eftersom att nästa lock kommer att trycka ut sylten. På sylten brer du försiktigt ut vaniljgrädden. Placera den sista tårtbotten över vaniljgrädden. Spackla därefter den vanliga grädden runt kanterna och en bit upp på tårtan för en fin form, men lämna toppen fri för att kunna vika upp marsipanen i mitten. Placera ett utkavlat marsipanlock över tårtan. Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt och forma med händerna. Skär bort eventuell överflödig marsipan. (Titta på Youtube för tips om hur man undviker att få en marsipankjol på tårtan.) Flytta över tårtan till ett serveringsfat.

Färga den överblivna marsipanen med röd karamellfärg. Kavla ut marsipanen och skär den till ett långt streck. Skruva och lägg runt tårtan. För att vika upp marsipanen på tårtan skär ett kryss i marsipanen med en vass kniv. Vik sedan upp de fyra flikarna och torka bort eventuell grädde som fastnat på undersidan av marsipanen. Skär jordgubbar i fyra delar och fyll ”hålet” med. Till sist, pudra florsocker över tårtan och njut av en riktigt somrig och god tårta!! Bra jobbat!

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*