Rulltårta med lingonsmörkräm

Steg-1-rätt

Jag ville utmana mig själv och göra något gott fika på lingon (ett rött bär som smakar surt och beskt som går att plocka bland annat i Sveriges skog). Det blev en glutenfri och luftig rulltårta fylld med en frisk lingonsmörkräm. Jag blev faktiskt förvånad, det visade sig bli väldigt gott och en ny lingonfavorit!

Ingredients

Kakbotten

  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 2 dryga dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver

Smörkräm

  • ca 120 g lingon
  • 1 msk vatten
  • 2 msk socker
  • 150 g smör
  • 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljpulver

(OBS!) Måtten översätts fel, se svenska för rätt mått)

Directions

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker länge tills det blir poröst och fluffigt. Tillsätt potatismjöl, mandelmjöl och bakpulver och vispa till en jämn smet med elvispen. Täck en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper och fördela smeten jämt över plåten. Grädda i ugnen i 5 min.
  2. Strö socker över kakbotten på sidan som är uppåt. Lägg bakplåtspapper på ett galler. Vänd upp kakan på gallret och dra försiktigt bort bakplåtspappret från undersidan så att kakan inte går sönder. Låt kakan svalna helt.
  3. Skölj och rensa lingonen från blad och smuts. Blanda lingon, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Sjud sedan på svag värme och försök mosa lingonen med en slev tills du får en sylt. Sätt kastrullen åt sidan och låt svalna.
  4. Vispa smör, florsocker och vaniljpulver med hjälp av en elvisp. Rör ner den kalla sylten när smöret blivit mjukt.
  5. Bre på smörkrämen jämt över kakbotten och rulla ihop kakan från långsidan. Ta hjälp av bakplåtspappret och rulla lite i taget medan du successivt drar bort pappret från kakan. Skär upp och servera.
 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*