Sabinaz Durrabobröd

durrabobrod3-webb

durrabrod2-webb

Mitt Durrabobröd är ett mjukt och saftigt bröd som är gluten – och mjölkfritt, bakat på durra – och bovetemjöl. Brödet är rikt på fosfor, järn, protein och fibrer. Tack vare att bovetemjöl är lättsmält blir brödet dessutom skonsamt för magen.  Helt enkelt ett nyttigt bröd som gör att du står dig länge på frukosten.

Brödet är enkelt att baka men har en väntetid på ca fyra timmar, så se till att du har gott om tid hemma eller dela upp bakningen i två omgångar. För dig som är intresserad kostar brödet ca 25 kr att göra, en billig prislapp för det näringsrika innehållet, enligt mig.

Ingredients

  • 6 dl vatten
  • 20 g jäst
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 2.5dl (100g) durramjöl
  • 3 dl (160g) bovetemjöl
  • ½ dl (20g) physilliumhusk
  • 2 msk (10g) profibrer

Directions

  1. Mät upp vatten i en skål och vispa i jäst. Tillsätt honung, salt, durramjöl och bovetemjöl vispa till en jämn smet. Blanda fort i fiberhusken och profibrer och vispa så att inga klumpar bildas. Låt degen vila i 2 timmar under plast. (Brödet kan vila längre, jag ställde in bunken i kylen under dagen och fortsatte när jag kom hem).
  2. Olja in händerna och forma den kletiga degen till en någorlunda rund form i bunken. Lägg degen i en avlång bakform täckt med bakplåtspapper, med måtten 26cm x 10cm och 6cm hög. Täck med plast och låt vila i ytterligare 1 timme.
  3. Grädda i ugnen på 200 grader i 50 min alternativt tills brödet har en innetemperatur på 96 grader. Brödet är som godast när det svalnat ordentligt (kan kännas kletigt när det är varmt). Min favorit är att bre med äkta smör och toppa med havssalt!

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*