Bovetebröd med rostade pumpafrön

dsc02904

dsc02908

dsc02927

Mättande frukostbröd gjort på bovete toppat med rostade pumpakärnor. Bröd är väldigt gott och något jag kan tycka är svårt att undvika. Därför testar jag mig fram i köket för att hitta ett glutenfritt och mjölkfritt bröd som jag tycker smakar lika gott som vanligt bröd. Bovete kan upplevas speciellt för vissa

Vill du göra brödet veganskt kan du pensla brödet med kokosolja istället för ägg.

Ingredients

  • 5 dl kokosmjölk/dryck, havredryck eller annan vegetabilisk mjölk
  • 1/2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 1/2 dryg msk lönnsirap (ca 40 g)
  • 5 dl bovetemjöl (ca 300 g)
  • 1 dl potatismjöl (ca 50 g)
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 dl psylliumhusk eller fiberhusk (ca 40g)
  • 1 ägg till pensling eller kokosolja
  • pumpafrön

Directions

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över kokosmjölk och vatten. Blanda i honung och vispa tills jästen och honungen löst upp sig.
  2. Tillsätt bovetemjöl, potatismjöl och salt. Blanda till en jämn smet med förslagsvis en slev.
  3. Blanda i fiberhusk. Fiberhusk suger upp vätska och gör att smeten tjocknar. Se därför till att fort blanda i fiberhusken så att det fördelas jämt i smeten.
  4. Täck smeten med plast och låt jäsa i 2 timmar eller längre. Efter ca en timme kan du forma degen till en boll med sleven. Se till att den släpper bunkens kanter.
  5. Sätt på ugnen på 200 grader. Vänd ut degen på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Forma till en avlång limpa. Vispa upp ett ägg och pensla över brödet. Strö över pumpafrön.
  6. Grädda brödet ca 40 minuter i ugnen. Låt svalna helt och skär upp i skivor. Jag föredrar att skära upp limpan i tunnare skivor eftersom att det är ett ganska kompakt bröd!
 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*